Home

Vorige pagina

Volgende pagina

Index naamdragers

Index achternamen

 

B. Anneken, gehuwd met Herman Henricx de Roij, Deze was molenaar op de Akkermolen, die hij in 1654 pachtte. Herman, hem doorden swaeren last van sījne kijnderen (: t'samen tot acht int getal:) beswaert vindende met veel schulden, ende nijet connende dieselve bemalen noch gebruijcken, bevondt hem nijet dienstīch oft oirbaerlijck te wesen sijne voers: twee derde paerten langer te behouden mīdts de groote perijckelen van brant ende anderssins en verkocht in 1648 zijn deel in de Akkermolen (door crachte van sekere oepene brieven van Octroij inden leenhoven van Brabandt in s'Gravenhage gedepescheert ontheven van de hierboven aangehaalde klausule in het testament van zijn schoonouders). Bij de koop was de hypotheekschuld aan de kinderen van Margriet Wouters Verrijt inbegrepen. Daarom loofde Herman de Roij aan de koopster 2100:0:0 op zijn huis met brouwerij tot Rīell op de Hoeck  genaemt de oude Swaen en op zijn deel van de stede St. Jacob te Goirle. De herberg te Kiel, sījnde een seer  groote uījtspanninge, brandde op 5‑5‑1694 geheel uit.

(C. Catharina, geh.m. Marten Henrik Beris, D. Louwys, geh.m. Anneke Peters Berendonck )

E. Lijsbeth, gehuwd met Willem Janss van Liemd, veehandelaar en schepen van Hilvarenbeek, in 1662 pachter van den impost vant geslach vant' vlees alhier ter merckt coomende, in 1664 pachter van de houtschatten van Hilvarenbeek c.a. Lijsbeth en haar broers Louwis en Jan erfden van hun ouders de Heimolen. In de zomer van 1674 is den doorenberghsen moelen door eenen extraordinaren storm omgewaeijt.

(F. Peter)

G. Jan Janssen Verrijt was gehuwd met Jenneken Michiel Peters van Raeck 87). in 1646 nam hij een hypoteek van ongeveer duizend gulden op zijn derde deel van de Heimolen, tot het weder optimmeren van: afgebranden molen. Willem van Liemd betaalde voor zijn deel in de wederopbouw de aannemer met het bewind, gewinne gemael ende profijten van : selven wintmolen voorden paert ende gedeelte Willems eenen tijt ende termijn van twelff jaeren.

(ref. Br.L. 1969 p. 90 e.v.)

 

VI. WILLEM JAN NOUWEN was voerman, boterkramer, vetweider, paardenkoper en smokkelaar. In 1646 bestelde hij een steenoven ter plaetse geheeten opt Bevervelt onder Hilvarenbeeck. Terzelfder tijd was hij impostpachter. Hij werd in 1642 door de gereformeerde kwartierschout van Oisterwijk aangesteld tot zijn stadhouder, dat is schout van Hilvarenbeek. In de vijftiger jaren was hij schepen. In de Paardenstraat bewoonde hij een huis dat hij in 1637 had laten bouwen, ‑als een van de eersten liet hij het volgens de toen in zwang komende mode te Hilvarenbeek in steen opmetselen‑, en waar hij voorts een bierbrouwerij dreef. Willem was getrouwd met Agneetgen Peters van Heze, dochter van Peeter Janssen van Heze en van Isabeel Jasper Thielmans. Hun kinderen deelden in 1668 de nalatenschap:

1. Peternella, trouwde te Hilvarenbeek op 16 december 1659 met Hendrick Marten Bosmans alias Moonen,

zoon van Marten Cornelis Martens alias Bosmans en van Heylwich Henrick Moonen. Hij is te Hilvarenbeek op 6 augustus 1636 gedoopt en daar woonde hij in de Paardenstraat als voerman, boterkramer, steenbakker en bierbrouwer. Aan het dorpsbestuur nam hij deel als schepen, meerdere malen was hij borgemeester en belastingkollekteur.

2. Helena Willem Nouwen is op 30 juli 1634 te Hilvarenbeek gedoopt en trouwde daar op 4 januari 1666 met Jan Servaes Middegaels. Deze was te Hilvarenbeek gedoopt op 13 maart 1624 als zoon van Servaes Matthijs Middegaels, voerman, en van Maeyken Willems van der Linden. Zijn gelijknamige oudere broer werd voerman, maar Jan de jonge werd bakker en molenaar. In zijn huis aan de Gemene Plaats dreef hij voorts een tapperij. In eerste echt was hij gehuwd geweest met Elysabeth Cornelis Schilders. Helena Nouwen erfde van haar ouders het huis met de brouwerij en de schuur in de Paardenstraat. Zij is op 22 juli 1702 te Hilvarenbeek begraven. Jan Middegaels, die jaren lang schepen was geweest van Hilvarenbeek, is daar op 29 mei 1713 begraven.

3. Maria Willem Nouwen is op 30 juli 1634 te Hilvarenbeek gedoopt. Met Willem Janssen van Liemde trouwde zij daar op 2 november 1664, met Cornelis Servaes Moonen op 12 september 1666. Willem Janssen van Liemde, veehandelaar en voerman, schepen van Hilvarenbeek, was een zoon van Jan Willems van Liempde en van Elysabeth Rutten; in eerste echt was hij getrouwd geweest met de molenaarsdochter Elysabeth Jan Wouters Verryth. Moonen was op 25 september 1635 te Hilvarenbeek gedoopt, was een zoon van Servaes Henrick Moonen, voerman en herbergier, en van Lysbeth Jans van Pelt. Aan de Gemene Plaats dreef hij een herberg en brouwde hij koopbier. Hij was als voerman en boterhandelaar veel onderweg. Op 21 oktober 1690 is hij te Hilvarenbeek in de kerk begraven. Hij werd overleefd door Maria.
4. Jenneken Willems Nouwen trouwde te Hilvarenbeek op 9 mei 1667 met Arnouwt van Liemde, geboren in 1635, zoon van de veehandelaar Willem Janssen van Liemde alias van Eyndhoven en van Elysabeth Janssen Verryth. Hij kocht in 1670 voor ƒ 737:10:0 een huis met bakhuis, schuur, turfschop en tuin in de Paardenstraat. Arnouwt wordt gezien als voerman, ‑in 1688 heet hij meest buijten op de baen‑, en als leverancier van brood en tabak. Verder tapte hij alkoholhoudende dranken. In 1720 waren beiden door ouderdom armlastig geworden. Van hun kinderen zijn mij bekend:

a. Willem Aerts van Eijnthoven, schutter van Hilvarenbeek, gehuwd met Berbel van Thulden. De beroemde

schilder was haar oudoom.

 

 

 

Home

Vorige pagina

Volgende pagina

Index naamdragers

Index achternamen