Home

Vorige pagina

Volgende pagina

Index naamdragers

Index achternamen

 

De Bodem van Elde

 

Tussen de kerkdorpen Schijndel, Sint-Oedenrode, Boxtel en Sint-Michielsgestel lag van oudsher een groot gebied van woeste gronden, bestaande uit heide, bos, moerasland, en doorsneden door enkele waterlopen. In 1314 was dit gebied, de zogeheten Bodem van Elde, door Hertog Jan III van Brabant als gemeente (d.w.z. gemeenschappelijke gronden) in cijns uitgegeven aan een aantal bewoners van dit gebied[1].

Voor het beheer van de Bodem van Elde (ook: Eeld, Eld) bestond er een raad samengesteld uit 8 personen, de "achtmannen" ofwel de gezworenen van de Bodem van Elde, twee uit elk van de vier genoemde dorpen. Deze raad van achtmannen was verantwoordelijk voor het innen en afdragen van de cijns, en het beheer en het toezicht op het naleven van de rechten binnen dit gebied, zelfs tegenover de andere inwoners van de vier dorpen. Deze bestuursstructuur heeft tot in de 19e eeuw bestaan[2].

Binnen het gebied van de Bodem van Elde lag het dorp Gemonde, dat ten gevolge van deze bijzondere vorm van bestuur nooit een eigen dorpsbestuur heeft gehad, maar waarvan het grondgebied van oudsher opgedeeld was onder de jurisdicties van Schijndel, St. Oedenrode, Boxtel en St. Michielsgestel. Behalve het dorp Gemonde behoorden tot de Bodem van Elde ook de buurtschappen Olland en Bersselaar (grondgebied van St. Oedenrode), Munsel en Onrooij (Boxtel), Broekstraat, Hermalen en Oetelaer (Schijndel), en Zegenwerp (St. Michielsgestel). De buurtschappen Kasteren (Liempde), Houthem (St. Oedenrode), Berlicum en Middelrode, en Den Dungen lagen tegen de Bodem van Elde aan.

De oudst bekende generaties van de stamlijn “Van Liempt Sint-Oedenrode 1” hebben steeds in en om de Bodem van Elde gewoond. Aangezien verscheidene leden van de familie als achtman (gezworene) van de Bodem van Elde gefungeerd hebben, mag aangenomen worden dat zij erfgenamen waren van de oudste gerechtigden van het gebied. Men leefde in het algemeen van wat het land opbracht, en men hield dat land in stand. Meestal werd er ook getrouwd binnen deze kring van families die met elkaar het gebied bewoonden, en zo werd steeds voor de verdeling en het weer samenvoegen van stukken land gezorgd.


 

 

 

Home

Vorige pagina

Volgende pagina

Index naamdragers

Index achternamen

 



[1] M. Spierings, Brabants Heem XXVIII 1976 p.2

[2] W. Heesters en C.S.M. Rademaker, Geschiedenis van Sint-Oedenrode, Bijdr. Gesch. Zuid-Nederland dl. XXIV, p. 67 e.v.